savalogo.png

PROJEKT
DEN HELIGE SAVAS BARNFOND
I SKANDINAVIENS PROJEKT

Tackbrev till våra donatorer

I samband med jul och nyår 2017 vill vi tillsammans med alla de föräldrar, barn och ungdomar vi lyckats nå ut till under 2016 tack vare alla er, säga ett stort tack!

Vi, medlemmar i styrelsen för Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien, är särskilt tacksamma för ert förtroende för oss och vi vill betona att utan ert stöd skulle det inte vara möjligt att uppnå det resultat vi har idag och vår önskan om att skapa en gemensam fond för våra barn hade förblivit blott en önskan.

 För Vuk

Företrädare för Den Helige Savas Barnfond besökte personligen familjen Stanic och Vuk, som behöver 56.000USD för att kunna ta sig till Saint Louis i Missouri, USA, för att behandlas för sin paraplegi (paraplegi innebär förlorad funktion i bål, bäckenorgan och ben p.g.a. skada på ryggmärgens bröstsegment). Denna lilla pojke med ett stort hjärta och en enorm vilja att själv kunna stå på fötter behöver vår hjälp. Engagera dig i kampanjen för att samla stöd för Vuks självständiga steg. Det lilla vi ger kan resultera i att vi kan köpa biljetter till Vuks bättre framtid.

Predstavnici Djecijeg Fonda licno su posjetili porodicu Stanic i malog Vuka.Mali djecak velikog srca i ogromne volje da sam stane na svoje noge treba nasu pomoc. Ukljucite se u akciju prikupljanja pomoci za Vukov samostalni korak. Nase malo omogucuje kupovinu karte za Vukovu bolju buducnost


Resultat av insamling för Daniijel, Aleksandar,
Sergej & Mia

 

"Vi har med Den helige Savas Barnfond i Skandinavien ifrån Sverige skapat ett avtal om ett samarbete och har mottagit från dem 37,923.78SEKr (ca.8.070,66KM). Deras önskan var att dessa pengar skulle nå fram till de sjuka barnen Danijela Vujinovic från Prijedor, Stefan Kostadinović från Banja Luka, och Sergei Sevic från Novi Grad. [...] Vid detta tillfälle vill vi tacka dem och hoppas på att vi kommer att samarbeta även i framtiden." - Budimo Ljudi19 april, 2016

Den Helige Savas Barnfonf har utöver den summa som donerats till Danijel, Sergej och Stefan tidigare under samma aktion även donerat en summa på 1600 euro till den lilla flickan Mia Torbica. Å dessa barns vägnar vill vi hälsa stort tack till alla som har stöttat oss i denna insats för dessa barn och vill återigen bjuda in till att fortsätta med era regelbundna donationer i och med att det finns så många fler barn som behöver vår hjälp!

 

 

Akut insamling för tre barnfamiljer

I den Serbiska Republiken har man aktiverat ett akutnummer att SMS-a till för att bidra finansiellt till en insamling av medel för tre barnfamiljer i stort behov av vår hjälp. DHSBF ansluter sig självklart till insamlingen till förmån för dessa tre barnfamiljer som drabbats av svåra sjukdomar.

Sergej Sevic lider av en sällsynt sjukdom i binjuren, en försmalnad av artärerna, som orsakar inte bara dålig njurfunktion men också ett mycket högt blodtryck. Som en följd av det lider han av smärta i de flesta av sina inre organ. De två bröderna Aleksandar och Danijel är diagnotiserade med muskeldystrofi, ett tillstånd som påverkar inte minst deras förmåga att andas. Sedan 12års åldern har båda varit bundna till permobiler för invalider. Aleksandar har under en längre tid varit beroende av respirator. Även Daniels tillstånd börjar bli allt sämre och sämre.  Den tredje är en 9-årig flicka, Mia Torbica, som lider av lymfoblastleukemi och behöver vår hjälp för att täcka sjukhus- och behandlingskostnader.

Ett par enstaka bidrag har mottagits och den 30 januari organiserades öven en välgörenhetskväll där det samlades in 12.400 i detta syfte. Nästa aktion kommer hållas den 6:e mars i "Svetog Kirila i Metodija"-kyrkan i Malmö där organisationen och församlingen samt kyrkans medlemmar håller i en insamling efter gudstjänsten. Med lite tilltugg, kakor och kaffe till vår hjälp kan vi umgås och informera om fonden, samt behovet som finns! Vi vill ta detta tillfälle till att bjuda in alla som kan och vill att ta del av detta event och alla dem som inte kan komma men vill bidra att lägga ett bidrag på fondens konto. 


 

Danijel & Aleksandar Vujnovic

12744309_923766047744636_2969099943653826040_n.jpg

I mitten av december förra året besökte DHSBF familjen Vujnovic, som har två sjuka söner, Danijel & Aleksandar. En av dem är sängbunden med respirator och föräldrarna är tvungna att förse dem med 24-timmars uppsyn, dygnet runt, vilket också innebär att ingen av dem har möjlighet att jobba. Under hela februari kan man i Serbiska Republiken SMS-a för att bidra finansiellt då familjen har både enorms sjukvårdskostnader, men också enorma skulder i och med att de inte kan jobba och finansiera sig. Vi vill ta del av denna aktion och därför kan alla som bor i Sverige bidra genom oss. 

Vi vill också uppmärksamma fallet Sergej Sevic sen tidigare och vars information finns att hitta lite längre ner. Även denna pojke är i stort behov av vård och vi vill så hemskt gärna bidra med något som kanske faktiskt kan göra någon skillnad!

Vi ber alla som vill hjälpa att anteckna det namn ni vill att ert bidrag ska gå till vid inbetalning och hoppas också att ni delar med er av denna information. Ju fler vi är, desto större chans att vi kan bidra med något betydelsefullt!

 

 

Sergej Sevic

Vi som barnfond får nästan dagligen in appeller från olika barnfamiljer som vädjar om vår hjälp & vi gör så gott vi kan för att hjälpa. För några dagar sen blev vi uppmärksammade om ett fall som tyvärr är bortom vår förmåga - vi har inte på egen hand resurser nog att förse den hjälp som behövs, men vi vill bidra med så mycket som möjligt och startar därför en insamling för Sergej Sevic, som ni kan läsa om under nyheter (Sergej Sevic) . Det smärtar att läsa denna förtvivlade mors vädjan och vi hoppas att ni vill hjälpa oss hjälpa henne och Sergej! Vi är så många, 20kr kommer osannolikt göra någon av oss ont, men det kan kanske rädda ett litet barn. Åtminstone inge hopp!

Lämna ett frivilligt bidrag till Bankgiro: 900-3385 eller Plusgiro: 90 03 38-5. Märk bidraget med "Sergej". Alla SMS-donationer kommer också gå till Sergej - SMS:a "Hjälpa Barn" till 72970 (50kr).

 

Vi bjuder in till fondens arbete

Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien försöker konstant göra sitt bästa för att med våra blygsamma resurser kunna hjälpa till där det behövs. Natten till torsdag (5:e november -15) skickade vi återigen materiellt bistånd till Serbien och den Serbiska Republiken. Tyvärr är våra möjligheter att skicka material alltid begränsade och därför är det finansiella stödet den bästa lösningen. Med hjälp av detta kan vi på plats finansiera den sorts hjälp som det bes om allra mest.

Än en gång bjuder vi in alla dem som ännu inte varit inblandade i fondens verksamhet till att bli det och om ni kan, enligt er egen förmåga, bli månadsgivare.

Fonden får nästintill dagligen in vädjan om hjälp, från ensamstående mödrar till olika organisationer som själva är engagerade i humanitärt arbete. Behoven är enorma, varenda dag behövs vår och er hjälp och även om det verkar som om det vi gör bara är en droppe i havet, så bör alla ni som har bidragit veta om att ni har hjälpt omkring 45 familjer med över 150 barn. Ni bör vara stolta över detta faktum och fortsätta ert arbete!

 

 

Brev från familjen
Kostadinovic

Den 19:e augusti mottog vi ett meddelande familjen Kostadinović från Banja Luka som bad om hjälp åt henne och hennes 6-barnsfamilj varav en nyfödd. Arbetslösa och med en minimal inkomst på ca 700kr totalt i barnbidrag. Efter att våra medarbetare varit på plats och besökt familjen Kostadinović bekräftade dem att det faktiskt rör sig om en familj som är i akut behov av hjälp. DHSBF:s styrelse godkände direkt ekonomisk hjälp och även några paket med kläder och skor skickades med hjälp av Espergarde Turist.

Efter att hjälpen nått familjen kom ett brev med tacksamhet från familjen Kostadinović: ".. Tack från djupet av mitt och min familjs hjärtan för att ni hjälpte oss såväl ekonomiskt som materiellt! Det har möjliggjort för oss att köpa mat till barnen, tillbehör såsom blöjor för bebisen m.m. Vi trodde att när skolan började skulle våra barn vara dem enda som skulle behöv dyka upp utan något skolmaterial. [..] hade det inte varit för er hade vi inte vetat vart vi skulle ta  vägen! Stort tack, hälsningar från familjen Kostadinović!"

Vår bedömning är att familjen Kostadinović så som många andra familjer behöver fortsatt, kontinuerlig hjälp, så vi uppmanar alla som hittills varit aktiv bidragsgivare att fortsätta med sin vanliga månatliga donation. Återigen, en liten summa räcker långt och är till stor hjälp så länge det finns många av oss. Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien tackar alla som med sina bidrag har hjäpt till med att förse denna sexbarnsfamilj med ekonomisk hjälp; för att köpa skolböcker, mat, blöjor till bebisen och andra förnödenheter.


 

DHSBF i Tuzla & Prijedor,
Bosnien-Herzegovina

Under perioden 11-23 december besökte Den Helige Savas Barnfonds ställföreträdare Milena Marakovic tillsammans med socialarbetare, jurist och präster totalt 11 behövande familjer i Tuzla och Prijedor i Bosnien och Hercegovina. Större delen av barnen vi besökte lider av olika sjukdomar så som cerebral paralysis, autism eller epilepsi och pga. detta bestämde vi på plats att största delen av våra medel skulle gå till de läkemedel som dessa barn är i behov av, men också till olika resurser som ska till för att förbättra deras levnadsförhållanden. Detta besöket var extra svårt i den benämning att vissa av dessa barnen är så pass sjuka att det enda vi kan göra för dem i nuläget är att lindra smärtan.

Fattigdomen och arbetslösheten i dessa områden har aldrig varit högre och därför ber vi om Er hjälp för att kunna hjälpa fler!

 

 

DHSBF i östra Serbien

Ljilja är 7 år och Anastasija 9, fadern Dragisa 69 år.  Dragisa förlorade sin son till följd av sjukdom och frun dog i carcinom. Sonen led även av  schizofreni. Hans nuvarande fru lider också av psykiska problem till följd av trauma. Första gången Ljilja och Anastasija kom i kontakt med andra barn var när de började förskolan för 1 respektive 3 år sedan.  Lärarna menar att de egentligen är i behhov av särskola, men resursern finns inte så de försöker på eget initiativ lära sig mer om hur man bemöter barn med speciella behov. Barnen befinner sig långt upp på ett berg och måste varje dag gå flera kilometer, genom en skog och på grusväg som sliter deras skor, för att kunna ta sig till skolan. Huset de bor i är trasigt, taket är fallfärdigt. Det enda de vågade be om var en vedspis - den kalla vintern är på ingång och de behöver hålla sig varma för att kunna överleva.

Företrädare för DHSBF åkte till Reka och byn Aluna i Serbien utan någon riktig plan - målet var att hitta utsatta barn som behöver vår hjälp. Tyvärr var det långtifrån svårt att råka på barn som behövde den: 17 familjer och 49 barn för att vara exakt, på en väldigt liten yta. Det blev en väldigt känslomässigt påfrestande resa.


 

DHSBF i Belgrad, Novi Sad och Subotica (Serbien)

I Subotica, Belgrad, Novi Sad och någonstans däromkring Ratko - en plats okänd för de flesta - finns det barn som behöver vår hjälp. Den Helige Savas Barnfond har försett vitvaror, sängar, betalat hyra och elräkningar, bussbiljetter för att barn ska kunna ta sig till skolan, och mer därtill. Bilderna visar villkoren för hur dessa barn lever och tack vare era donationer har vi lyckats hjälpa dem, men glöm inte att det finns sjuka och fattiga barn i nästan varje vrå och att Era regelbundna donationer gör det möjligt för oss att hjälpa dem. Tveka därför inte över att sprida denna information vidare. Som individer kan vi inte att uppnå mycket, men tillsammans kommer vi att möjliggöra för ett barn att sova i en varm säng, ge barn en möjlighet till att utbilda sig, ge ett barn en bättre framtid, rädd ett barns liv.

 

 


 

DHSBF i Doboj (Bosnien-Herzegovina).

Vladimir Marakovic har under de senaste 2 veckorna varit i Doboj för att försöka lokalisera familjer och individer som är i störst behov utav hjälp just nu. Runt 20 familjer har besökts varav 9 familjer (27 barn), som redan innan översvämningarna levde under kritiska förhållanden, har fått viss hjälp.

"En del är i behov av medicin, andra i form utav kläder, sängar, vitvaror, reparationer etc. och en kontinuerlig kontakt med dessa familjer kommer att hållas. Det var en överväldigande resa; situationen är svår att förbereda sig inför men det är otroligt viktigt att vi fortsätter att hjälpa!"