Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien

Om oss

Dečiji Fond Sveti Sava u Skandinaviji


Fond je nastao u Helsingborgu. Ovo udruženje je organizacija neprofitabilnog karaktera, osnovana na hrišćanskim principima. Aktivisti Fonda poseduju ogromnu želju da pomognu bolesnu i siromašnu decu i njihove porodice, ali i institucije koje promovišu zdravlje i učenje dece, te domove za nezbrinutu decu i sl.

Ratovi na Balkanu su bili mnogi i teški; naterali stanovništvo da beži ili ostane u bedi. Većina nije stigla da se oporavi od poslednjih ratova, a nada u bolju budućnost je nestala zajedno sa najvećom svetskom ekonomskom krizom u poslednjih 60 godina. Velika nezaposlenost i siromaštvo karakterišu zemlje Zapadnog Balkana. Mnogi, posebno deca, su podhranjena, loše obučena stanuju u lošim uslovima. Sve više mladih parova odgađa rađanje dece, jer nema nadu u bolju budućnost. Na osnovu svega toga opada natalitet i u ovim zemljama, pa je evropska nacija sve starija. Oni koji imaju posao dobijaju platu koja je ispod minimalne granice, a cene nisu daleko od ovih koje imamo u Švedskoj. Stanovništvo živi u ponižavajučim okolnostima. Da tragedija bude gora, zemlje koje nisu članice EU, nemaju istu verodostojnost pa se u ove zemlje malo investira; malo novih radnih mesta se otvara, i teško je sačuvati nadu u bolju budućnost.

vaj dečiji fond ima nameru pomagati decu koja žive u multinacionalnom okruženju koje karakteriše Balkan. Želimo pomoći njihovo bezbrižno odrastanje i odgajanje u duhu poštovanja različitosti. Fond će rasti proporcionalno našoj solidarnosti sa najugroženijom decom kojoj je hitno potrebna naša pomoč. U tu kategoriju spadaju siromašne porodice sa decom; bolesna deca, napuštena deca, deca ovisnika, dečije institucije koje nemaju dovoljno sredstava da se na adekvatan način pobrinu o ugroženoj deci. Fond je nedavno osnovan. Naoružani smo ljubalju i strpljenjem. Dobrodošli svi koji žele učestvovati u ovom projektu!