Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien

PROJEKT

Den Helige savas barnfond i skandinaviens projekt

 

Här kan ni läsa om några av de barn, familjer och institutioner vi lyckats bistå. Totalt har vi nått ut till fler än 100 familjer, varav de flesta består av fler än 3, ibland uppemot 6-7 barn. De flesta lider dessutom av någon fysisk och/eller psykisk sjukdom eller trauma och flera fall är så svåra som muskeldystrofi, paraplegi och leukemi. Två barn har vi redan förlorat, andra slåss för sina liv. I statens ögon tycks de vara några barn i mängden. Alla våra familjer lever i svår fattigdom, oftast långt under levnadsstandard där principer om mänskliga rättigheter knappt vidrört dem. 

 
 

 

Familjen Vasiljevic

Styrelsen för Den Helige Savas Barnfond har, bland andra projekt, investerat  10.000sek för att bygga ett nytt tak åt familjens hem, i samarbete med den ideella föreningen "Hljeb Zivota". Vi bygger tillsammans med våra sammanslagna medel ett helt nytt tak då det gamla var förfallet och även ett nytt loft där dessa vackra barn ska få sina nya rum, fria från fukt och mögel! Våra medel för denna insats räcker knappt till och för att vi ska kunna förverkliga detta projekt behöver vi ER hjälp!
 

 

 

Familjen Stancevic

Arbetet på familjen Stancevics hus går framåt bättre än vänta!  Nedre våningen är på 36 kvm med en lika stor toppenvåning. Det blir 2 separata lägenheter så att en av pojkarna kan bo hos sina föräldrar, och när tiden är inne finns det ett ställe att bilda familj på. Allt detta tack vare bra människor som alltid hittar möjligheter och tid till att hjälpa till. - 3 Nov. 2017

Radovi na kuci Stancevica napreduju da bolje ne moze! Donji sprat 36kvm i isto toliko gornji. Bice to 2 odvojena stana tako da jedan od djecaka moze ostati sa roditeljima i kad dodje vrijeme ima gdje da formira porodicu a ne da nam omladina napusta selo jer nema gdje da zivi. I sve ovo zahvaljujuci dobrim ljudima koji uvijek nadju mogucnost da pomognu. 

 

 

Kosovo & Metohija Serbien, Serbiska Republiken och Federationen Bosnien & Hercegovina.

Styrelsen har beslutat att 2017 års fördelning av insamlade medel ska gå till barnfamiljer i Kosovo och Metohija Serbien, Serbiska republiken och federationen Bosnien- och Hercegovina.

I byn Blatna, Novi Grad, i den Serbiska Republiken har vi påbörjat bygget av ett hus till en utsatt familj (Stancevic) med åtta medlemmar (varav två personer lever med fysiska och psykiska funktionshinder) och som i dagsläget delar på två rum, utan något vatten. Byggnationen av huset övervakas av byns präst Karadjordje samt våra medarbetare på plats och just nu är vi bara i början av projektet, det finns ännu en lång väg att gå innan familjen kan flytta in.

På grund av att fondens medel fördelas på fler behövande familjer behöver vi ett större givarstöd för att framgångsrikt kunna slutföra fam. Stancevics hus och vill man donera för just detta ändamål, gör en betalning via BG 900-3385 eller Swisha på nummer: 1239003385 med notering om ”Stancevic”. I takt med att våra medarbetare rapporterar om arbetets framsteg kommer vi givetvis informerar även er om detta.

 

 

Förra årets besök i Kosovo och Metohija

Vid förra årets besök i Kosovo och Metohija var vår representant för fonden, Milica, på plats för detta bistånd. Tacksamheten avser alla er som hjälper till att finansiera fondens ändamål.

"Kära fader Milan och fru Milena, Vi hoppas framförallt att Ni mår bra och är friska. Er korta vistelse i vår skola och er donation på 3500 kronor och 200 euro har hjälpt oss att lösa vårt problem med slitna griffeltavlor genom att köpa fyra nya (...) På bilderna kan ni se hur barnen tackar er på sitt sätt. Mycket tacksama, Kollektivet och elever från grundskolan "Svetozar Markovic" i Velika Hora, Kosovo och Metohija."

 

 

Novi Sad, Serbien - 27 jan. 2017

Ensamstående mamma Maria med två små döttrar har fått hjälp med ett adekvat hem,
betlad hyra, mat och kläder! 

 

 

Familejen Sekulic

 
 

Fyrabarnsfamilj, från Bratunac i den Serbiska Republiken, har beviljats bistånd för att renovera fasaden på ett nybyggt hyreshus, som är byggt åt familjen tack vare att en ung flicka och hennes kamrater i området, vidtog åtgärder. Dem lyckades få ihop tillräckligt med pengar och även volontärarbete från en lokal byggfirma för att sätta upp ett prefabricerat hus. Huset har nu också isolerats mot kyla och fukt. Familjemedlemmarna lider nästan alla av någon medicinsk avvikelse; minsta barnet har muskel- och motoriksvårigheter i ena handen, en av de yngre pojkarna har synfel, tredje har njurfel och en av de äldre flickorna fick nyligen en svår fraktur i ett av benen.

 

 

Tackbrev till våra donatorer

I samband med jul och nyår 2017 vill vi tillsammans med alla de föräldrar, barn och ungdomar vi lyckats nå ut till under 2016 tack vare alla er, säga ett stort tack!

Vi, medlemmar i styrelsen för Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien, är särskilt tacksamma för ert förtroende för oss och vi vill betona att utan ert stöd skulle det inte vara möjligt att uppnå det resultat vi har idag och vår önskan om att skapa en gemensam fond för våra barn hade förblivit blott en önskan.

Här kan ni ocså läsa mer om de familjer och institutioner vi lyckats nå ut till under året!
 

 

 

Familjen Demonjic

Demonjic Slobodanka och Novica med tre små barn - en pojke på 12, en på 13 och en flicka på 6 år - i byn Dragalovci i den Serbiska Republiken. Dåliga förutsättningar - saknar en inkomst, saknar arbete, lever till stor del på bär och frukter som dem samlar under sommaren och bor i någon annans hus. Lagom till påsk fanns det paket till familjen som kom till oss med orden "vi behöver mat, kläder, en spis".

Vi skickade två lådor med kläder,  mat och hygienaeriklar och letar efter donatorer för kunna köpa ved till vintern Och i slutet på oktober försågs familjen med en vedspis för att laga mat på och hjälpa till att hålla värmen, mer mat och kläder.

 

 

Stort tack till dig som donerar!

Stort tack till dig som donerar till Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien från socialtjänsten och 11 barnfamiljer i Nis kommun, Serbien, som fått paket med förnödenheter till Jul 2016.

 

 

För Vuk! 

 
 

Denna lilla pojke med ett stort hjärta och en enorm vilja att själv kunna stå på fötter gör precis det, bara 7 månader efter att ha behandlats för paraplegi i Saint Louis i Missouri, USA. Vi är rörda av din framgång och överlyckliga för din skull, Vuk!

Mali djecak Vuk Stanic, velikog srca i ogromne volje da sam stane na svoje noge upravo to radi, samo 7 mjeseci poslje operacije! 

 

 

2016

 

 

För Vuk! 11 okt. 2016

Företrädare för Den Helige Savas Barnfond besökte personligen familjen Stanic och Vuk, som behöver 56.000USD för att kunna ta sig till Saint Louis i Missouri, USA, för att behandlas för sin paraplegi (paraplegi innebär förlorad funktion i bål, bäckenorgan och ben p.g.a. skada på ryggmärgens bröstsegment). Denna lilla pojke med ett stort hjärta och en enorm vilja att själv kunna stå på fötter behöver vår hjälp. Engagera dig i kampanjen för att samla stöd för Vuks självständiga steg. Det lilla vi ger kan resultera i att vi kan köpa biljetter till Vuks bättre framtid.

Predstavnici Djecijeg Fonda licno su posjetili porodicu Stanic i malog Vuka.Mali djecak velikog srca i ogromne volje da sam stane na svoje noge treba nasu pomoc. Ukljucite se u akciju prikupljanja pomoci za Vukov samostalni korak. Nase malo omogucuje kupovinu karte za Vukovu bolju buducnost.

 

 

Resultat av insamling för Daniijel, Aleksandar, Sergej & Mia. 19 april, 2016

"Vi har med Den helige Savas Barnfond i Skandinavien ifrån Sverige skapat ett avtal om ett samarbete och har mottagit från dem 37,923.78SEKr (ca.8.070,66KM). Deras önskan var att dessa pengar skulle nå fram till de sjuka barnen Danijela Vujinovic från Prijedor, Stefan Kostadinović från Banja Luka, och Sergei Sevic från Novi Grad. [...] Vid detta tillfälle vill vi tacka dem och hoppas på att vi kommer att samarbeta även i framtiden." - Budimo Ljudi

Den Helige Savas Barnfonf har utöver den summa som donerats till Danijel, Sergej och Stefan tidigare under samma aktion även donerat en summa på 1600 euro till den lilla flickan Mia Torbica. Å dessa barns vägnar vill vi hälsa stort tack till alla som har stöttat oss i denna insats för dessa barn och vill återigen bjuda in till att fortsätta med era regelbundna donationer i och med att det finns så många fler barn som behöver vår hjälp!

Glädjande nyheter från Mia Torbica,
4 Sep. 2016

 

 

Akut insamling för tre barnfamiljer

I den Serbiska Republiken har man aktiverat ett akutnummer att SMS-a till för att bidra finansiellt till en insamling av medel för tre barnfamiljer i stort behov av vår hjälp. DHSBF ansluter sig självklart till insamlingen till förmån för dessa tre barnfamiljer som drabbats av svåra sjukdomar.

Sergej Sevic lider av en sällsynt sjukdom i binjuren, en försmalnad av artärerna, som orsakar inte bara dålig njurfunktion men också ett mycket högt blodtryck. Som en följd av det lider han av smärta i de flesta av sina inre organ. De två bröderna Aleksandar och Danijel är diagnotiserade med muskeldystrofi, ett tillstånd som påverkar inte minst deras förmåga att andas. Sedan 12års åldern har båda varit bundna till permobiler för invalider. Aleksandar har under en längre tid varit beroende av respirator. Även Daniels tillstånd börjar bli allt sämre och sämre.  Den tredje är en 9-årig flicka, Mia Torbica, som lider av lymfoblastleukemi och behöver vår hjälp för att täcka sjukhus- och behandlingskostnader.

 
 

Ett par enstaka bidrag har mottagits och den 30 januari organiserades öven en välgörenhetskväll där det samlades in 12.400 i detta syfte. Nästa aktion kommer hållas den 6:e mars i "Svetog Kirila i Metodija"-kyrkan i Malmö där organisationen och församlingen samt kyrkans medlemmar håller i en insamling efter gudstjänsten. Med lite tilltugg, kakor och kaffe till vår hjälp kan vi umgås och informera om fonden, samt behovet som finns! Vi vill ta detta tillfälle till att bjuda in alla som kan och vill att ta del av detta event och alla dem som inte kan komma men vill bidra att lägga ett bidrag på fondens konto. 

 

 

Danijel & Aleksandar Vujnovic

I mitten av december förra året besökte DHSBF familjen Vujnovic, som har två sjuka söner, Danijel & Aleksandar. En av dem är sängbunden med respirator och föräldrarna är tvungna att förse dem med 24-timmars uppsyn, dygnet runt, vilket också innebär att ingen av dem har möjlighet att jobba. Under hela februari kan man i Serbiska Republiken SMS-a för att bidra finansiellt då familjen har både enorms sjukvårdskostnader, men också enorma skulder i och med att de inte kan jobba och finansiera sig. Vi vill ta del av denna aktion och därför kan alla som bor i Sverige bidra genom oss. 

 

Vi vill också uppmärksamma fallet Sergej Sevic sen tidigare och vars information finns att hitta lite längre ner. Även denna pojke är i stort behov av vård och vi vill så hemskt gärna bidra med något som kanske faktiskt kan göra någon skillnad!

Vi ber alla som vill hjälpa att anteckna det namn ni vill att ert bidrag ska gå till vid inbetalning och hoppas också att ni delar med er av denna information. Ju fler vi är, desto större chans att vi kan bidra med något betydelsefullt!

 

 

Kläder som donerats är påväg till Serbien och Bosnien! 16 jun. 2016

 
 

Kläder som donerats till Den Helige Savas Barnfond är påväg till Serbien och Bosnien! Tack till alla som skänkt och tack till Espergarde Tours, Djordje, Jovanka och de fina chaufförerna för gratis transport av dessa medel, alla gånger!

 

 

Sergej Sevic

Vi som barnfond får nästan dagligen in appeller från olika barnfamiljer som vädjar om vår hjälp & vi gör så gott vi kan för att hjälpa. För några dagar sen blev vi uppmärksammade om ett fall som tyvärr är bortom vår förmåga - vi har inte på egen hand resurser nog att förse den hjälp som behövs, men vi vill bidra med så mycket som möjligt och startar därför en insamling för Sergej Sevic, som ni kan läsa om under nyheter (Sergej Sevic) . Det smärtar att läsa denna förtvivlade mors vädjan och vi hoppas att ni vill hjälpa oss hjälpa henne och Sergej! Vi är så många, 20kr kommer osannolikt göra någon av oss ont, men det kan kanske rädda ett litet barn. Åtminstone inge hopp!

Lämna ett frivilligt bidrag till Bankgiro: 900-3385 eller Plusgiro: 90 03 38-5. Märk bidraget med "Sergej". Alla SMS-donationer kommer också gå till Sergej - SMS:a "Hjälpa Barn" till 72970 (50kr).

 

 

2015

 

 

Vi bjuder in till fondens arbete, 6 nov. 2015

Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien försöker konstant göra sitt bästa för att med våra blygsamma resurser kunna hjälpa till där det behövs. Natten till torsdag (5:e november -15) skickade vi återigen materiellt bistånd till Serbien och den Serbiska Republiken. Tyvärr är våra möjligheter att skicka material alltid begränsade och därför är det finansiella stödet den bästa lösningen. Med hjälp av detta kan vi på plats finansiera den sorts hjälp som det bes om allra mest.

Än en gång bjuder vi in alla dem som ännu inte varit inblandade i fondens verksamhet till att bli det och om ni kan, enligt er egen förmåga, bli månadsgivare.

Fonden får nästintill dagligen in vädjan om hjälp, från ensamstående mödrar till olika organisationer som själva är engagerade i humanitärt arbete. Behoven är enorma, varenda dag behövs vår och er hjälp och även om det verkar som om det vi gör bara är en droppe i havet, så bör alla ni som har bidragit veta om att ni har hjälpt omkring 45 familjer med över 150 barn. Ni bör vara stolta över detta faktum och fortsätta ert arbete!

 

 

"Men flickorna är aldrig gnälla, nämner aldrig att de är kalla, törstiga, hungriga. De är glada som har en mor och känner att de måste bita ihop och leva så." 6 nov. 

"Jag skriver inte om mitt jobb, i ambulansyrket existerar allt annat än vackra ting. Ibland, men allt mindre och mindre. Dagspasset, den första rundan - medvetslös flicka i 14-års åldern kollapsade under gymnastiken. Rotation, rödljusen går på... vi anländer till platsen 4,5 minuter senare.

Vi springer med all utrustning, ser den bleka, magra flicka som blygt sitter på en stol och knaprar på en fralla. Vi känner lättnad, det var bara en kollaps i fråga, det kunde ha varit värre. Vi kontrollerar alla vitala parametrar, hon mår bättre. Vi frågar om hon har ätit någon frukost, hon svarar att hon inte äter någon frukost. Vi förklarar att hon måste, särskilt när första lektionen är fysisk. Då börjar berättelsen, som dödar oss inombords och leder till frågan: när nådde vi stupet?

Flickans mamma har multipel skleros, brukade jobba som lärarinna men är nu semi-mobil, går på ständiga behandlingar och kan inte jobba. Hon har en syster, 12 år. Deras far lämnade dem när mamman blev sjuk och nu är de lämnade åt sig själva. Det är i mitten av vintern och de går till skolan utan jackor, i sommarkläder. Barnen i deras årskurs samlar in pengar för att köpa frukost till dem, kläder. Men flickorna är aldrig gnälla, nämner aldrig att de är kalla, törstiga, hungriga. De är glada som har en mor och känner att de måste bita ihop och leva så.

Båda gråter. Jag vänder huvudet åt sidan eftersom jag förstår att det rinner tårar längs mina kinder, tårar, gråt, jag tittar efter för att försäkra mig om att de inte ser, det är en skam för mitt yrke, ta dig samman, le. Vi frågar flickans syster om hon ätit, och hon säger: " Nej, det är bra med mig, spelar ingen roll, jag behöver inte äta, hjälp min syster.” Jag bet mig i läppen för att tårarna inte skulle komma igen.

Sociala tjänster, alla institutioner. Ingen av dem fann det nödvändigt att hjälpa denna familj. Jag frågar mig vad dessa barn är att skyldiga till: moderns sjukdom, en vårdslös far, eller för ett land som är så pass oreglerat att ingen bryr sig om familjer likt denna?

Kan vi göra såhär med dessa barn, som om de är något vi kan kasta bort? Vad ska det bli av med dem när de växer upp?

Vi kör den äldre systern till sjukhuset för att hon ska få stanna någon dag på barnavdelning, den yngre följer henne ut i gråt och jag är fast med en sten i bröstet. Det finns inte mer, det är syndafördärv. Hur många familjer likt denna finns det i Serbien, hur många sjuka mödrar, hur många hungriga barn, och hur många politiker som badar i förmögenhet de fått just genom att ta från familjer likt denna?”

 

 

Brev från familjen Kostadinovic

Den 19:e augusti mottog vi ett meddelande familjen Kostadinović från Banja Luka som bad om hjälp åt henne och hennes 6-barnsfamilj varav en nyfödd. Arbetslösa och med en minimal inkomst på ca 700kr totalt i barnbidrag. Efter att våra medarbetare varit på plats och besökt familjen Kostadinović bekräftade dem att det faktiskt rör sig om en familj som är i akut behov av hjälp. DHSBF:s styrelse godkände direkt ekonomisk hjälp och även några paket med kläder och skor skickades med hjälp av Espergarde Turist.

Efter att hjälpen nått familjen kom ett brev med tacksamhet från familjen Kostadinović: ".. Tack från djupet av mitt och min familjs hjärtan för att ni hjälpte oss såväl ekonomiskt som materiellt! Det har möjliggjort för oss att köpa mat till barnen, tillbehör såsom blöjor för bebisen m.m. Vi trodde att när skolan började skulle våra barn vara dem enda som skulle behöv dyka upp utan något skolmaterial. [..] hade det inte varit för er hade vi inte vetat vart vi skulle ta  vägen! Stort tack, hälsningar från familjen Kostadinović!"
 
Vår bedömning är att familjen Kostadinović så som många andra familjer behöver fortsatt, kontinuerlig hjälp, så vi uppmanar alla som hittills varit aktiv bidragsgivare att fortsätta med sin vanliga månatliga donation. Återigen, en liten summa räcker långt och är till stor hjälp så länge det finns många av oss. Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien tackar alla som med sina bidrag har hjäpt till med att förse denna sexbarnsfamilj med ekonomisk hjälp; för att köpa skolböcker, mat, blöjor till bebisen och andra förnödenheter.

 

 

DHSBF i Tuzla & Prijedor, BiH

Under perioden 11-23 december besökte Den Helige Savas Barnfonds ställföreträdare Milena Marakovic tillsammans med socialarbetare, jurist och präster totalt 11 behövande familjer i Tuzla och Prijedor i Bosnien och Hercegovina. Större delen av barnen vi besökte lider av olika sjukdomar så som cerebral paralysis, autism eller epilepsi och pga. detta bestämde vi på plats att största delen av våra medel skulle gå till de läkemedel som dessa barn är i behov av, men också till olika resurser som ska till för att förbättra deras levnadsförhållanden. Detta besöket var extra svårt i den benämning att vissa av dessa barnen är så pass sjuka att det enda vi kan göra för dem i nuläget är att lindra smärtan. Fattigdomen och arbetslösheten i dessa områden har aldrig varit högre och därför ber vi om Er hjälp för att kunna hjälpa fler!

 

 

Barndom i ett svårt framkomligt område

Det som började i november 2014 med ett besök till byn Reka, nära Brza Palanka, där vi kunde hjälpa till ca ett 50-tal barn från området, utvidgas till något större. Efter återkomsten till Sverige och ett informationsmöte med församlingsmedlemmar och präster i kyrkan "St. Basilius den Store", anslöt sig självaste prästen, Dragan Vucic, och tillsammans med Kolo Serbiska Systrar och församlingsmedlemmar samlades medel in till en av de mest utsatta familjerna för invändig renovering av huset - familjen Bibulovic med flickorna Anastasia (10 år) och Ljilja (8 år). Tack vare prästen Dragan Vucic och församlingsmedlemmar i kyrkan "St Basilius den Store," kommer flickorna för första gången denna sommar inte att behöva se sin trädgård genom hålen i lerväggen, och kommer att tillbringa vintern i mycket varmare rum.

Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien har godkänt ytterligare medel för tillbyggnad av badrum och vattentillförseln till huset som i hög grad kommer att underlätta och förbättra levnadsvillkoren för flickorna Anastasia och Ljilja. På uppdrag av stiftelsen tackar vi byborna som har samtyckt till att utföra arbetet gratis på Bibulovics hem och  alla som har medverkat i kampanjen för att samla stöd. Vi fortsätter att bjuda in alla människor av god vilja! 5 sep.  2015

 

 

2014

 

 

Läs 2014 års tackbrev här


 

DHSBF i östra Serbien

Ljilja är 7 år och Anastasija 9, fadern Dragisa 69 år.  Dragisa förlorade sin son till följd av sjukdom och frun dog i carcinom. Sonen led även av  schizofreni. Hans nuvarande fru lider också av psykiska problem till följd av trauma. Första gången Ljilja och Anastasija kom i kontakt med andra barn var när de började förskolan för 1 respektive 3 år sedan.  Lärarna menar att de egentligen är i behhov av särskola, men resursern finns inte så de försöker på eget initiativ lära sig mer om hur man bemöter barn med speciella behov. Barnen befinner sig långt upp på ett berg och måste varje dag gå flera kilometer, genom en skog och på grusväg som sliter deras skor, för att kunna ta sig till skolan. Huset de bor i är trasigt, taket är fallfärdigt. Det enda de vågade be om var en vedspis - den kalla vintern är på ingång och de behöver hålla sig varma för att kunna överleva.

Företrädare för DHSBF åkte till Reka och byn Aluna i Serbien utan någon riktig plan - målet var att hitta utsatta barn som behöver vår hjälp. Tyvärr var det långtifrån svårt att råka på barn som behövde den: 17 familjer och 49 barn för att vara exakt, på en väldigt liten yta. Det blev en väldigt känslomässigt påfrestande resa.

 

 

Reka & Alun i Serbien, 12 nov. 2014

Den Helige Savas Barnfond är glada över att ännu en gång ha haft möjlighet till att hjälpa barn- och barnfamiljer som har det dåligt ställt!Den här gången har företrädare för fonden under de senaste 2 veckorna varit och distribuerat humanitärt bistånd till sjuka och utsatta barn och deras familjer från byn Reka och Aluna, Serbien.

 

 

Brev från lärarna & barnen i Alun

Det sägs att barn är den största skatt i världen och i ens liv. Om så är fallet, varför väljer människor att skaffa fler barn, trots att de lever under mycket dåliga ekonomiska omständigheter och miljö? Samhället anser och hänvisar ofta sarkastiska kommentarer såsom "Om de inte har kapaciteten till det, varför skaffar de i sådana fall så många barn?''. Samtidigt får vi i media höra hur födelsetalen sjunker.. Så hur ska vi då bemöta sådana familjer? Ska vi förakta dem som ''hederliga'' individer gör, tycka synd om dem eller beundra dem, förstå dem och försöka hjälpa dem.

Lyckligtvis finns det bra, ädla och humana människor i denna värld som enskilt eller genom humanitära organisationer är villiga att ge hjälp. Oavsett i vilken form är sådan hjälp alltid välkommen bland fattiga familjer - särskilt de med många barn.

I år, tack vare givarföreningen från Skandinavien - Fru Milena Maraković, Milica Jovanovic och herr Mile Nikolic - har under oktober och november månad humanitärt bistånd fördelats till fattiga familjer i Alun, i byn Reka, samt de omgivande byarna och städerna i form av kläder, mat, hushållsapparater, vitvaror och möbler etc. Före inköp av artiklarna gjorde representanterna för fonden personliga besök och hade individuella samtal med familjerna för att ta reda på vad deras prioritet var.

Vintern är på väg och dessa människor, då de fick veta att de åtminstone kommer få lite varma kläder och att någon tänker på dem, häpnade av lycka. Barnens leende och ögon visade barnens tacksamhet gentemot fondens företrädare, tack vare lite nya leksaker. Dessa personer som företräder fonden Den Heliger Savas Barnfond har på sin väg stött på exempel på förhållanden som är ovärdiga människan.. Deras starka önskan om att hjälpa var så markerat i varje ögonblick. Bland många situationer är här ett specifikt exempel: på besök hos Dragan och Maja Janošević noterade fru Milena sorg i Majas ögon. Misstänksam på att det berodde på personliga problem insisterade hon på ett öppet samtal och fick reda på att Majas syster, Ksenija, förlorade sina barn i en brand kvällen innan - en familj med många barn och liksom många andra, fattiga. Milena och Milica gjorde omedelbart ett förslag till familjen om ekonomisk hjälp, eftersom det vid detta tillfälle var omöjligt att leverera någon konkret hjälp.

Ett stort tack till Den Helige Savas Barnfonds givare!

Med vänliga hälsningar, på uppdrag av barnen, deras lärare
Gorica Grozdanović och Marianne Nikolic
11.11.2014.

 

 

Belgrad, Novi Sad & Subotica Serbien

I Subotica, Belgrad, Novi Sad och någonstans däromkring Ratko - en plats okänd för de flesta - finns det barn som behöver vår hjälp. Den Helige Savas Barnfond har försett vitvaror, sängar, betalat hyra och elräkningar, bussbiljetter för att barn ska kunna ta sig till skolan, och mer därtill. Bilderna visar villkoren för hur dessa barn lever och tack vare era donationer har vi lyckats hjälpa dem, men glöm inte att det finns sjuka och fattiga barn i nästan varje vrå och att Era regelbundna donationer gör det möjligt för oss att hjälpa dem. Tveka därför inte över att sprida denna information vidare. Som individer kan vi inte att uppnå mycket, men tillsammans kommer vi att möjliggöra för ett barn att sova i en varm säng, ge barn en möjlighet till att utbilda sig, ge ett barn en bättre framtid, rädd ett barns liv.

 

 

Barnhemmet Suncokret

 
 

Verksamheten Suncokret påbörjades den 12 juli 2012 av den italienska organisationen
GVC och har för avseende att ta hand om barn utan någon adekvat föräldraomsorg. GVC utrustade hemmet med all redskap nödvändig för att arbeta med de minderåriga
barnen samt för att de ska kunna uppleva och ha ett normalt liv och vardag. Syftet med huset är att förse en tillfällig placering av barn som av ett eller annat skäl har blivit utan tillräcklig föräldraomsorg och skydd, samt att barnen efter en viss tid i hemmet ska kunna placeras i fosterfamiljer.

Det är viktigt att poängtera att man håller en nära kontakt med en eller båda föräldrarna,
om dessa finns tillgängliga, samt har deras åsikter och önskemål i åtanke och att man
också ser till att barnen får ha en ostörd, kontinuerlig kontakt med familj och nära släkt,
samt att familjen med jämna mellanrum får besöka barnen i deras fosterhem (högtider,
höst, jul- sommarlov och liknande). 

För tillfället bor det totalt tio barn mellan sex och sexton år i huset, varav fyra med
funktionshinder och som av olika skäl är utan adekvat föräldraomsorg (barn utan
föräldrar, obestämt faderskap, barn som har båda föräldrarna men där en förälder har
psykiska problem, och barn som är i tragiska öden förlorat sina föräldrar). Deras familjer
består oftast av flertalet medlemmar och upplever en dålig socio-ekonomisk situation.


Barnen deltar regelbundet i undervisning (mellan- och högstadiet), samt ägnar sig åt
fritidsaktiviteter (regelbunden träning i diverse sporter, andrahandsspråk etc.).
får en adekvat vård, regelbundna hälsokontroller och liknande. Pedagoger och
professionell personal från Centrumet för socialt arbete i Doboj jobbar med barnen
kontinuerligt i grupper och skift.

Två barn som nu uppnått myndig ålder och avslutad utbildning bor på nytt i sina
föregående familjehushåll, där de bodde före placering. De är arbetslösa och försörjer
sig på tillfälligt arbete med jordbruket. Tre barn är omhändertagna av två fosterfamiljer i
som också befinner sig inom Dobojs gränser och hemmet är berättigat till att kontinuerligt
jobba med och övervaka barnen.

Centrumet för socialt arbete i Dobojs kommun/stad finansierar alla de behov som rör
boende för barn och hemmet "Suncokret”.

(Ang. Radojicnic Milos har föräldrarna informerats om DHSBF:s avsikter (finansiera
kostnaderna för boende och studier i Banja Luka). Av informationen framgår det att Milos
regelbundet ska gå i skolan och visa en godtrogen inställning. Föräldrarna är också
medvetna om att det är viktigt att Milos visar en stor framgång i skolan för att kunna
skriva in sig vid universitetet i Banja Luka.)

 

 

Läs om fler fall från 2014 här

 

DHSBF i Doboj (Bosnien-Herzegovina).

Vladimir Marakovic har under de senaste 2 veckorna varit i Doboj för att försöka lokalisera familjer och individer som är i störst behov utav hjälp just nu. Runt 20 familjer har besökts varav 9 familjer (27 barn), som redan innan översvämningarna levde under kritiska förhållanden, har fått viss hjälp.

"En del är i behov av medicin, andra i form utav kläder, sängar, vitvaror, reparationer etc. och en kontinuerlig kontakt med dessa familjer kommer att hållas. Det var en överväldigande resa; situationen är svår att förbereda sig inför men det är otroligt viktigt att vi fortsätter att hjälpa!"