Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien

NYHETER

NYHETER

 

 
 

8 MARS 

Internationella kvinnodagen inträffar 8. mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnornas situation över hela världen.

Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen, på initiativ av tyska Clara Zetkin.

Den Helige Savas Barnfond bjuder in alla till att fira denna dag tillsammans med oss.

Förutom barnen från SKUD Sitan Vez från Malmö, får vi förstärkning från även de lite större! https://m.facebook.com/…/a.4000874667730…/1311848038930325/…

 
 

Den Heliga Savas Barnfond firar 6 år!
21 Januari, 2019


På Den Helige Savas Dag år 2013 grundades Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien och vid detta tillfälle vill vi önska alla våra medarbetare och givare, liksom våra barn i världen, en underbar helgdag! 🎂💒❤

 

Årsmöte 2019, tisd. den 23 april kl 18 i Sankt Basilius kyrkans lokaler i Helsingborg.
5 april, 2019

Ärenden på årsmötet
1. Årsmötets öppnande
2.Val av ordförande och sekreterare för mötet.
3. Val av protokolljusterare och rösträknare.
4. Fastställande av röstlängd av mötet.
5. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
6. Fastställande av dagordning.
7. Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.
8. Revisionsberättelse för verksamhets- och räkenskapsåret.
9. Fastställande av ev. verksamhetsplan och behandling av budget förkommande verksamhets/räkenskapsår.
10. Fastställande av årsavgifter
11. Val av ordförande i föreningen för en tid av 1 år.
12. Val av övriga styrelseledamöter samt suppleanter för en tid av1 år.
13. Val av valberedning
14. Val av revisor.
15. Styrelse beviljas ansvarsfrihet.
16. Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner.
17. Övriga frågor
18. Årsmötets avslutande

 

Följ vår Julkalender för 2018 via Facebook!

Imorgon är det den 1:a december och vi på Den Helige Savas Barnfond vill bjuda er alla på årets viktigaste Julkalender!

De kommande 24 dagarna hoppas vi kunna betona varför vår gemensamma insats är så otroligt viktig men också, i julens anda, inge hopp och visa er att det vi gör är inte förgäves. Vi får SÅ mycket kärlek tillbaka och viktigast av allt - vi skapar förändring!

Så håll utkik via Facebook & God Jul från oss och barnen!

 

Snart är det Jul,
30 november, 2018

Och vi vill bara påminna alla om att hur  härlig denna årstid än är för dom flesta av oss, så finns det fortfarande hundratusentals barn i världen som svälter och dör av kyla såhär års.

25 sek räcker för att ett barn ska få i sig 1 måltid om dagen. Varför inte Swisha en slant till 9003385 och hjälp oss lite på traven, så kanske fler får en god Jul?

 

Resan och uppdrag avslutat. Snart hemma igen. 11 november, 2018

 

Dag sex från resan genom Kosovo och Metohien. 10 november, 2018

Igår var det sista dagen på resan från Belgrad och Kosovo och Metohien. Vi kämpade in i det sista för att hjälpa så mycket som möjligt. Tre familjer med barn som kämpar på olika sätt att överleva. En som på grund av sjukdomar kan inte bättre, en som kan bättre men har inte möjligheten. Vår bidrag till dem kämpande familjer var i form av köpet av mat, ved, vitvaror och material till att bygga växthus samt säd till jordbruk. Dem sista med vår hjälp kommer att få möjligheten att producera ekologiska grönsaker och vete och få sin inkomst genom försäljning av dessa. Vi har hjälpt på ett och annat sätt 10 barnfamiljer med sammanlagt 42 barn. Till dessa kan man lägga 60 barn till, vilka går i skolan som kommer att få nya klassrum.

Ännu än gång tack till alla er fantastiska människor som har gjort denna resan möjligt. 
Och glöm inte att fortsätta stödja vårt arbete. Behov är stor och det finns mycket, mycket mer att göra. Det är många fler barn som vi skulle kunna hjälpa om vi hade mer resurser. 
I morgon är vi tillbaka i Sverige

Hälsning från:
Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien 💖💖💖

 

Dag fyra från resan genom Kosovo & Metohien. 8 november, 2018

Idag körde vi genom Metohien. Ett fantastiskt fin landskap som tyvärr är full med bevis att kriget här härjade för inte längesen och som lämnade sina spår både på omgivningen och människor. 

Hur som helst besökte vi en skola med ca 60 elever från klass ett till åtta. Vi träffade eleverna från klass ett till tre som var i skolan då. Omedvetna om oviss framtid alla var fyllda med glädje när vi pratade med. Efter en rundvandring genom skolan märkte vi att klassrum var väldigt tråkiga och i dåligt skick. Puts från vägarna har släppt, slitna skolbänkar, samt stora sprickor i golvet. Vi bestämde oss att ge skolan ekonomisk hjälp för renovering av fem klassrum. 
Och vilket jubel från lyckliga barn när vi berättade för dem.
Allt detta är möjligt tack vare er och era bidrag kära bidragsgivare 💖 och hoppas att ni kan genom mina berättelser känna hur viktiga ni er för alla dessa barn

.
I morgon fortsätter vi med nya utmaningar.
Natti natti tills dess. 😴😴😴

 

Dag två och tre från resan till
Belgrad och Kosovo o Metohien.
7 november, 2018

Nu har vi avslutat andra dagen på resan genom Kosovo. Vad ska man säga. Så mycket orättvisa och elände på så kort tid har man sätt. Serberna som har levt här i flera hundra år håller på att helt försvinna. Inte frivilligt. Och dem få som är kvar lever i ständigt skräck för morgondagen. Jag vet inte vad som är värst. Byar med några få gamlingar som hade ingenstans att fly och som lever med tanken att döden skulle vara befriande för dem, eller byar med barnfamiljer som har knappt ett måltid om dagen att ge till sina barn. I dag när jag träffade en familj med tre barn kom en åttaårig pojke och frågade om jag skulle kunna hjälpa honom. Med vad,frågade jag. Han tog mig i handen och frågade om jag kunde göra någonting för att han slipper frysa om nätterna. Sen visade han mig rummet var han sover. En klump i halsen och tårarna bara börjar rinna. Rummet är inte värt en övergiven hund. Rum utan fönster,möglig och fuktigt. Och där sover en hungrig åttaårig pojke. Det värsta är att han är inte ensam. 


Jag känner hur kylan tränger in i rummet där jag ligger just nu. 
Tänker på stackars pojke och alla dem andra barn som fryser i natt.


God natt alla ni som ligger i era varma sängar och känn ingen skam. För detta är inget konstigt. Man ska ha det varmt och gått. Eller... 😢

- Vladmir

 

Dag ett från resan till Belgrad och Kosovo. 3 november, 2018

Det var en händelserikt dag med mycket känslor. I ena stunden är man mycket ledsen för att barn lever i sådan fattigdom och omänskliga förhållande och i nästa stund ser man att dem ändå på något sätt är lyckliga. Förmodligen för att dem inte vet om bättre. Hur som helst har vi träffat tre familjer med sammanlagt 19 barn och alla är oerhört tacksamma för den hjälp dem har fått. I morgon bitti fortsätter resan vidare till Kosovo och Metohien. 

Tack till alla som stödjer vår arbete och gör denna resa möjlig.
- Vladimir Marakovic

 

Kosovo och Metohija.
2 november, 2018

 

Interntionella Barndagen.
1 oktober, 2018

1954 antog FN:s generalförsamling en resolution om barnets rättigheter och i samband med detta firar vi i Sverige idag den Internationell Barndagen, för att uppmärksamma barnens situation världen över.

Efter fem år som barnfond och dagliga appeller om hjälp från barnfamiljer, ensamstående föräldrar, skolor och institutioner vet vi att barnens rättigheter i de territorium vi verkar är långt från skyddade av varken stat eller andra delar av samhället. För oss är det totalt oacceptabelt att barn flera generationer efter krigstiden på Balkan inte ska ha tillgång till adekvat skolmiljö, att barn med funktionshinder inte ska förses med rätt resurser för att kunna vara en aktiv del av samhället utan istället isoleras bortglömda i sina hem, att barn går hungriga, att barn går utan skor i minusgrader, att barn sover utan tak eller vindskydd, på kalla golv. För oss att det totalt oacceptablet att barn fortfarande traumatiseras så hårt av sina föräldrars krigstrauman att de tappar talförmågan, att barn går och tigger på gatorna och att det för dem flesta är en helt normal företeelse som man viftar bort istället för att ta dessa barn i sina famnar och ger dem ett hem. Listan är lång och alldeles för tragisk för att få lov att vara verklighet.

Det enda vi kan göra är att aldrig ge upp på dessa barn och det enda vi ber er om är att vara en liten del av dessa barns framtid. Som donator eller som volontär, vi välkomnar all hjälp och initiativ!

 

Hipp Hipp Hurra Kristina Gelin,
29 september, 2018

Idag fyller vår underbara revisor Kristina Gelin år! I fem års tid har hon skött vår bokföring utan att ta en enda krona för sitt arbete och med hennes hjälp har vi kunnat bistå så många fler barn- och barnfamiljer med nödvändligheter än vad vi hade klarat av utan henne. För det är vi evigt tacksamma! Ett fyrfaldigt leve för Kristina - hon leve hipp, hipp, hurra, hurra, hurra, hurra!

 

Se kort reportage och bilder från DHSBF's senaste besök i Nis. 

Maja Miladinovic je samohrana majka koja je cetiri puta operisana od raka i koja je zivjela sa svojim cerkama u uslovima nedostojnim svakog ljudskog bica. najmladja cerka je rodjena sa srcanom manomi tako bolesne zivjele su u kucici punoj vlage,zidovi koji su se urusavali i krov koji je prokisnjavao. Pored naseg Fonda za Majin slucaj je saznao i jedan divan covjek iz Beograda koji je resio da im kupi stan u Nisu. Djeciji Fond "Sveti Sava" je taj stan sad uredio,tako da Maja i njene djevojcice imaju pristojne uslove za zivoy, rad i ucenje. 
U Nisu smo do sada pomogli 16 porodica i sve donacije u Nisu su jednako kao i ostale urucene direktno i individualno. Ovaj nacin rada je vrlo specifican za nas fond i to je garancija da sredstva stizu u prave ruke.
Rijeci zahvalnosti Maje upucene su svim nasim donatorima koji su omogucili sprovodjenju ove akcije.
Dobro je ciniti dobro.

Na lenku ispod mozete pogledati kratku reportazu Tv Nis
Se film här: https://www.youtube.com/watch?v=-9UW89DBLT8
Se bilder här: 1748629045258328

 

Se film från Den Helige Savas Barnfond i Skandinaviens senaste besök i Kladovo HÄR. 15 aug. 2018

Vi önskar alla våra vänner en Glad Midsommar! 22 juni 2018

 

Svim prijateljima Djecije fondacije "Sveti Sava" u Skandinaviji koji danas slave Bajram iskreno zelimo SRECAN PRAZNIK!  15 juni 2018

 

Vi vill hjärtligt tacka er för skänkta kläder och skor som är avsedda till behövande barnfamiljer på Västbalkan. 14 juni 2018.


Tre paket är skickade till Serbien i natt. Stort TACK till Espergarde Tours- Unilines som helt gratis transporterar våra paket, sedan 2014.www.unilines.com

Hjälp oss att hjälpa behövande. Se bilder här.
SWISH-a till 9003385  

 

Djeciji fond " Sveti Sava" je prosle a i ove godine pomogao finansiranje logopeda za ovu djecu. 12 juni 2018

Molimo vas, procitajte tekst do kraja
Apel za pomoc smo dobili od svestenika Jadranka Stojanovica iz Koprivne koji je saznao za nasu fondaciju, a koji je prepoznao problem i nije dozvolio da ova djeca kad odrastu, samo zbog govorne mane ostanu nesposobna za normalan zivot, da budu ravnopravni clanovi drustva, da rade, privredjuju, imaju porodicu itd. Jer ova djeca su jednako inteligentna kao vecina. Kako je lijepo kad se brinemo o bliznjima kojima je potrebno pomoci. Mali znaci ljubavi i dobrote cesto promene cijeli neciji zivot na bolje..
Stoga vas molimo, iako je lijepo vrijeme, iako je vrijeme godisnjih odmora, iako smo zauzeti svojim obavezama, nemojmo zaboraviti da podarimo barem u visini jednog sendvica ili koliko mozemo i zelimo. 

Se video här.

SWISHA till: 9003385 Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien
STORT TACK!

 

Företrädare för Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien, i Nis. 10 juni 2018

se video här.

 

DHSBF på den Serbiska folkdansfestivalen i Malmö, som ägde rum den 21. april

Se video här.

 

Imorgon välkomnar Den Helige Savas Barnfond till bazar & loppis i välgörenhetssyfte!

Den 28/4 med start kl. 11.00 och fram till kl. 15.00 håller vi basar/loppis, trevligt umgänge, ansiktsmålning och mini-lotto för barnen, på innergården/de lägre lokalerna i S:t Basilius Kyrka i Helsingborg (Nedre Eneborgsvägen 7)

Vi bjuder in alla er som vill skänka/sälja/köpa saker (kläder, skor, böcker m.m.) under denna humanitära aktion. Det kommer att finnas mat (grill), dryck, kaffe och kakor! Följ med oss på vår gemensamma resa för att hjälpa den som behöver det.

Kom för att stötta mänskligheten!

 

"To be or not to be", William Shakespeare på serbiska den 20 April 2018

Kära vänner,  fredagen den 20.april kl.18:00 spelas "To be or not to be", William Shakespeare på serbiska på ABF i Helsingborg. Unga skådespelare från Belgrad är för första gången i vårt älskade och vackra Helsingborg. 🖒

Vi från Den Helige Savas Barnfond kommer!

 

Tack till Olivera Ceha,
17 april 2018


Vi vill än en gång hjärtligt tacka vår kära Olivera Ceha för hennes initiativ och engagemang i att hjälpa Den Helige Savas Barnfond, i strävan om att vi alla tillsammans försöker göra det vi kan för att hjälpa dem som behöver den här hjälpen som mest!  Vi tackar också hennes kollegor Dalibor Stanic och Ivan Andjelkovic samt alla er som deltagit i musikkvällen som anordnades i humanitärt syfte.

Se bilder

 

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE den 26 april 2018

Årsmöte för Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien äger rum den 26.april kl. 18:00 i St. Basilius den Store kyrka på Nedre Eneborgsvägen 7 i Helsingborg.Anmälan till årsmöte mottas senast 3 dagar innan dess på e-mail: denheligesava@outlook.com. Medlemmar, donatorer och alla som har deltagit eller vill aktivt delta i vår gemensamma strävan efter en mer rättvis värld för alla, är hjärtligt välkomna!

 

Blagosloven vam Vaskrs /Glad ortodox påsk, 7 april. 2018

 

 

Den Helige Savas Barnfond önskar alla som firar en
Glad Påsk, 30 mars. 2018

 

 

Kära vänner, 
29 mar. 2018

insamling till cancersjuka Danijela Gvozdenovic från Bratunac är avslutad och insamlad summa är 23.860,00 kr. 
Företrädare för fonden Tatjana Mamuza-Belkas har för en timme sedan i Belgrad överlämnat 25.000,00 kr till Danielas far Radomir Gvozdenovic. Vi har goda nyheter, hon börjar må lite bättre men det är jättelång rehabilitering som väntar..Tacksamhet och hälsningar från Danielas föräldrar! 

Stort tack för all kärlek och empat.
Glad påsk till alla som firar!

 

Kära vänner, dela vidare!
23 mars 2018

Den 28/4 med start kl. 11.00 håller vibasar/loppis på innergården/de lägre lokalerna i S:t Basilius Kyrka i Helsingborg (Nedre Eneborgsvägen 7).

Vi bjuder in alla er som vill skänka/sälja/köpa saker (kläder, skor, böcker m.m.) under denna humanitära aktion! Det kommer att finnas mat (grill), dryck, kaffe och kakor. Följ med oss på vår gemensamma resa för att hjälpa den som behöver det.

Kom för att stötta mänskligheten!!!

 

Kära vänner,
19 mars 2018

Insamling till cancersjuka Danijela Gvozdenovic från Bratunac pågår t.o.m. 28.mars. Idag har vi registrerat nya inbetlaningar och vill stort tacka för er empati och kärlek. Nu finns det 19.060,00 kr som ni har betalat in på vårt konto till henne. Hon befinner sig på sjukhuset i Sremska Kamenica och har ingen aning om att det finns så många snälla männikor som tänker på henne..
Swish nr. 9003385 eller BankGiro 900-3385.

 

Insamling till cancersjuka Daniela Gvozdenovic,
14 mars 2018


Kära vänner, det pågår insamling till cancersjuka Daniela Gvozdenovic från Bratunac. Du kan också vara med om att rädda ett ungt liv genom att skänka din gåva till Den Helige Savas Barnfonds BankGiro 900-3385 eller Swisha till 9003385. Stort TACK! Bild

 

Internationella Kvinnodagen,
8. mars 2018

I dag på den Internationella Kvinnodagen vill vi hylla alla de starka kvinnor vi under dessa fem år har fått äran att träffa. Alla ensamstående mödrar, lärarinnor, socialarbetare och eldsjälar - vi kommer alltid finnas här för er och vi hade aldrig klarat det utan er. Och för de stora och små flickor vi träffat ska vi fortsätta kämpa, så att de också ska kunna ha rättigheter och förutsättningar, inte bara i teorin utan också i praktiken, för att en dag bli starka och oberoende kvinnor!

 

 

Den Helige Savas Barnfonds femårsjubileum!

Vi vill än en gång tacka SKC MLADOST för att de alltid är redo att bidra med sin närvaro och dans i samarbete med fonden och vår gemensamma strävan efter att hjälpa dem som har det sämre ställt. Stort tack från alla oss!

Se bilder från kvällen här

 

Den Helige Savas Barnfonds firar 5års-jubileum!

Lördagen den 27:e januari firar vi Den Helige Savas Barnfonds 5års-jubileum! Vi firar med ett rikt kulturellt program tillsammans med SKUD "Sitan Vez" från Malmö och SKC "Mladost" från Helsingborg. Efter programmet fortsätter vi med musik och dans!

Pris: 130 kr.
Mat och dryck kommer som vanligt finnas till bra pris.
Programmet börjar kl. 19.00.
Adress: Kurirgatan 1, Träffpunkt Ringstorp - Helsingborg.

Pga. begränsat antal platser lämnas bokningar på telefon: Milena 0728 713 649, Aleksandra 0707 826 605 eller via vår facebook-sida Välkommna!

 

En God Jul & ett Gott Nytt År till alla Er och alla våra barn världen över, önskar vi på Den Helige Savas Barnfond i Skandinavien! 24 dec. 2017

 

Ännu ett fint tack till alla er som donerar. 21 dec. 2017

Ännu ett fint tack till alla er som donerar till Den Helige Savas Barnfond - den här gången från skolan "Dositej Obradovic" i Subotica. Skolan tar hand om barn med särskilda behov och svåra trauman som behöver tillgång till extra omtanke och vård. I och med det behöver de också mer resurser.

"Tack för er godhet, osjälviska handlingar och stora hjärtan!"

 

3 nya paket med kläder och skor till Serbien. 14 dec. 2017

Igårkväll skickade vi 3 nya paket med kläder och skor till Serbien. Vår partner för Belgrad och närliggande områden, Zorica Kovacev, planeras ta emot dem imorgon och dela ut bland barn och ungdomar. Även denna gång är det våra kära Espergarde Tourist som i vanlig ordning, utan någon kostnad, ser till att våra paket kommer härifrån Sverige dit de ska! Tack så mycket till dessa underbara människor. Det fanns många bra och kvalitativa saker, så vi kommer tillsammans kunna värma många hjärtan under dessa kalla vinterdagar

 

Vi skickade med tre paket kläder till behövande barnfamiljer i Belgrad inatt, som vanligt med Espergarde Tours. Stort tack från oss! 6 dec. 2017

 

Än en gång har vi bevisat att vi tillsammans är starka. 5 dec. 2017

Ni är med med oss för femte året - tillsammans sörjer vi var gång ett ungt liv går förlorat och tillsammans gläds vi när vi kan segra, för det lilla betyder mycket för dem som inte har något. Tyvärr finns det alltid fler som behöver vår hjälp och ni som kan och vill är alltid välkomna att delta i vår kamp!

Sladjana och Radivoje Mikić har tre barn, Djordja född 2004, Marko född 2007 och Andjela 2015. Marko har sedan 2013 en hjärntumör som inte kan opereras bort då den befinner sig på ett riskabelt ställe. Han behandlas med terapi han får från Ryssland. Familjen har inga regelbundna månatliga inkomster förutom barntillägget och vad fadern ibland tjänar in i lön, men även det är sällan då han under en längre tid behandlas med insulin. Markos behandling kräver regelbundna sjukhusvistelser i Belgrad, vilket innebär enorma kostnader.
Styrelsen för Savas Barnfond har godkänt finansiella medel för Markos behandling, något som möjliggjorts tack vare er!

 

Huset och ett nytt, upphöjt tak åt familjen Vasiljevic är framgångsrikt slutfört! 
3 dec. 2017

Om den här familjen fick vi höra talas om av den humanitära organisationen "Livets bröd". De, likt oss, hade inte tillräckligt med resurser för att realisera det här projektet på egen hand, så vi finansierade taket och resterande pengar donerades av människor från Nederländerna och Prijedor (Bosnien & Hercegovina).

 
 

Sidan 2